fbpx

23 aug 2021

Waarom het soms beter is om een samenwerking te beëindigen

Een van de moeilijkste aspecten van het ondernemerschap is samenwerken met andere mensen.

Laatst zat ik weer in zo’n situatie. Ik voelde dat een bepaalde samenwerking mij te weinig opleverde. Ik twijfelde of ik de knoop al zou doorhakken, want ik gunde het de ander om nog wat langer door te gaan. En toch ben ik de confrontatie aangegaan.

 

Welke overwegingen ik meeneem bij het beëindigen van een samenwerking? En hoe er toch soms iets moois uit kan ontstaan? Je leest het in deze blog.

Het is een zakelijke beslissing

Ja, dat klinkt wel hard. Het stoppen van een samenwerking, terwijl je eigenlijk gewoon het beste met die ander voor hebt. Maar goed, uiteindelijk gaat het er niet om wat je de ander gunt, hoe tof je iemand vindt of hoe goed jullie vriendschap of zelfs familieband is. Een samenwerking aangaan – en dus ook afbreken – is een zakelijke beslissing. Dus doe wat het beste is voor jou en je business.

Diep van binnen weet je waarschijnlijk al wat je te doen staat. Maar je stelt het uit omdat je de ander geen pijn wilt doen. Mijn advies is om het dan toch gewoon te doen, hoe moeilijk het ook is. Laat de wond niet te lang etteren, maar ga de confrontatie aan.

Laat de wond niet te lang etteren, maar ga de confrontatie aan

En zo gebeurde het dat ik op die bewuste dag mijn eigen advies opvolgde. Het was geen leuk gesprek en de ander was echt teleurgesteld. Na afloop deed het nog steeds een beetje pijn in mijn hart. Maar wat uiteindelijk overheerst is een gevoel van opluchting.

Terwijl ik in mijn hoofd het gesprek nog een keer naloop, glijdt mijn blik naar mijn telefoon.

“Hi Simone, ik weet dat ik lang niks van me heb laten horen, maar het lijkt me leuk om weer eens bij te praten. Zullen we binnenkort ergens een hapje eten?”

Simone Levie Samenwerking beëindigen square

Houd de deur op een kiertje

Dat vind ik wonderlijk. Aan de ene kant sluit je iets af en op diezelfde dag komt er weer iemand uit het verleden op je pad waarmee je ooit een samenwerking hebt verbroken… hoe toevallig is dat! Dit valt voor mij in de categorie ‘synchroniteiten van het leven’.

Daarnaast zie ik het als een teken dat ik de goede beslissing heb genomen. Wanneer je een deur sluit, gaan er weer andere deuren voor je open. Ook is de deur niet voor eeuwig gesloten. Of een relatie voor altijd gebroken.

Mensen kunnen zich altijd ontwikkelen en nieuwe inzichten krijgen. Als je zelf voor iedereen open blijft staan en niet haatdragend bent, dan kan daar in de toekomst nog een magische samenwerking uit voortkomen. Dus vat het allemaal niet te zwaar op en…

Cijfer jezelf niet weg

Ook al heb je een goed inlevingsvermogen; cijfer jezelf niet weg.

Simone Levie Samenwerking beëindigen liggend

Cijfer jezelf niet weg

Ook al heb je een goed inlevingsvermogen; cijfer jezelf niet weg.

Leef je in… maar niet te veel

Ik geloof niet dat mensen door en door slecht zijn. Iemand wordt altijd gedreven door een bepaalde motivatie voor zijn of haar stappen en acties. Als je even een moment neemt om de situatie door de ogen van de ander te bekijken, is het vaak moeilijk om boos te blijven.

Maar je kunt hier ook in doorslaan. Misschien herken je dat wel, dat je zo’n goed inlevingsvermogen hebt, dat je jezelf wegcijfert. Dat moet je dus niet doen. Blijf altijd bij wat je zélf wilt en welke koers je wilt varen, ook als dit ervoor zorgt dat je soms (tijdelijk) afscheid van iemand moet nemen.

Bedankt voor de samenwerking en wie weet komen we elkaar op een ander moment in het leven weer tegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

Jaaa, er komt weer een superleuke feestdag aan. Valentijn! Ik vind dat zelf altijd een hele bijzondere dag. Hoe leuk is het om de liefde te vieren. Vieren dat je een leuke partner hebt of te gekke vrienden. Of misschien grijp je de kans om je concullega’s te laten...

7 tips voor Sneller Succes

7 tips voor Sneller Succes

Jouw bedrijf, jouw ripple en de impact die je wilt maken. Succes willen we allemaal. Je weet dat dit tijd kost. En je bouwt dagelijks met kleine stapjes aan je bedrijf. En ja, that’s the spirit. Heb respect voor de tijd en geef iedere dag opnieuw 1 % extra. Been...

Hoe word je succesvol?

Hoe word je succesvol?

Vaak krijg ik de vraag wat het precies is wat mij zo succesvol maakt. De eerste vraag is eigenlijk: wat betekent succes voor jou? Voor iedereen zal dat namelijk anders zijn. Is dat dat je heel veel geld verdient? Dat je overal ter wereld kan werken? Dat je een goede...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »