fbpx

5 nov 2019

Je intuïtie volgen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Volg je hart. Vaar op je intuïtie. Luister naar je gevoel! Steeds meer mensen zijn zoekende. Zoekende naar een leven met meer voldoening, rust en plezier. Steeds minder gaat het om status, hard werken en beter willen zijn dan de ander. Het gaat erom dat iedereen tot bloei kan komen op zijn of haar eigen unieke manier. Als jij ook op die zoektocht bent, ben je ongetwijfeld ook bovenstaande adviezen tegengekomen. Je moet luisteren naar je intuïtie en je hart gaan volgen. Klinkt leuk. Maar hoe dan? 

Laten we beginnen bij het begin. Wat is je intuïtie eigenlijk? En heb jij dat ook wel? Ja! Iedereen heeft intuïtie. De ene heeft het alleen wat beter ontwikkeld dan de ander. Je intuïtie helpt je bij het maken van keuzes en het nemen van actie. Velen van ons zijn het alleen ergens onderweg afgeleerd. Je hebt geleerd om kennis van buiten te halen, dat anderen je goed advies kunnen geven en dat je moet voldoen aan andermans verwachtingen. Dit zijn allemaal externe bronnen van kennis, informatie en meningen, waardoor je keuzes bent gaan maken die eigenlijk helemaal niet goed bij je passen. 

Je intuïtie is precies het omgekeerde. Het is een innerlijk weten dat al in je zit. Het is kennis die je hebt zonder reden en zonder logische redenatie. Het heeft de antwoorden die je nodig hebt om een leven met meer voldoening, rust en plezier te beleven. Als je wilt ondernemen vanuit je hart zal je moeten leren luisteren naar dat stemmetje en erop vertrouwen dat het je in de goede richting stuurt. Óók als een keus soms heel onlogisch lijkt of dat je weer een compleet andere kant op gestuurd wordt. 

Varen op je intuïtie

Heb je wel eens meegemaakt dat een idee zomaar vanuit het niets in je opkwam? Waarbij je je direct super enthousiast voelde en je er het liefst direct mee aan de slag wilde? Dat is je intuïtie. Vaak komt het onverwachts en vanuit het niets. Meestal op momenten dat je er niet zo mee bezig bent om antwoorden te krijgen.

Maar je intuïtie is niet altijd zo makkelijk op te merken. Soms zijn de signalen heel subtiel. Daarbij betekent het opmerken van je intuïtie nog niet gelijk dat je ook actie gaat ondernemen. Veel mensen laten zich dan toch nog tegenhouden door angst. Het volgen van je intuïtie bestaat dus eigenlijk uit twee stappen. De eerste stap is leren luisteren naar wat je intuïtie je te vertellen heeft en de tweede stap is om ook actie te ondernemen en daadwerkelijk te gaan doen wat je zo graag wilt!

Stap 1: Luisteren naar je intuïtie

Er zijn verschillende manieren waarop je intuïtie tot je spreekt. Soms zie je iets voor je, heb je een bepaalde gedachte of voel je het letterlijk in je fysieke lichaam. En soms weet je gewoon iets zonder dat je precies weet waar dat vandaan komt. 

Het onderbuikgevoel hebben we allemaal wel eens ervaren. Een gevoel van vlinders in je buik is een teken dat het een absolute YES is. Je voelt inspiratie, ruimte en een boost aan energie. Een gevoel van spanning, samentrekking of kleiner worden is je intuïtie die je vertelt dat die beslissing wellicht niet helemaal goed voor je is. Ook (chronische) vermoeidheid is vaak een teken van je lichaam dat je van koers moet veranderen in je leven. Wanneer je namelijk gaat leven vanuit je essentie en verlangen, heb je een oneindige bron aan energie tot je beschikking.

Met alle afleidingen en ruis om je heen is het moeilijk om echt te luisteren naar dat innerlijke stemmetje of om echt dat onderbuikgevoel te voelen.

Inzichten kunnen ook via je eigen gedachten binnenkomen. Vooral in stilte, waarin gedachten de ruimte krijgen om hun vrije gang te gaan. Ineens kan daar dan een gedachte of inzicht tussen komen die je een mega blij gevoel geeft. Een idee voor een nieuwe business, een keus die je eigenlijk al heel lang wilt maken of een inzicht over het leven. Dat is je intuïtie die even tussendoor komt! 

Als je altijd druk bent en al je dagen hebt volgepland, dan heb je wellicht minder van deze inzichtmomenten. Daarom is het belangrijk om die ruimte voor jezelf te creëren. Dat doe je als volgt:

Zoek de stilte op. Met alle afleidingen en ruis om je heen is het moeilijk om echt te luisteren naar dat innerlijke stemmetje of om echt dat onderbuikgevoel te voelen. Dit is de grootste uitdaging van deze tijd. Er is zoveel informatie en kennis buiten ons te vinden, dat we vergeten dat de meest belangrijke antwoorden alleen maar in onszelf te vinden zijn. Die antwoorden komen niet als je druk, gehaast en bezorgd bent. Die antwoorden komen in stilte en als je in een geestelijk ontspannen staat bent. De grootste inzichten komen vaak op de meest onverwachte momenten. Op de momenten dat je er niet zo hard naar op zoek bent.  

Zorg dus dat je genoeg rust en balans ervaart in je leven. Dan kun je je verbinden met je intuïtie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te mediteren, te wandelen in de natuur of in stilte je gedachten op papier te zetten. Dit zorgt voor meer helderheid en ruimte in je hoofd, zodat je de inzichten en antwoorden beter kunt ontvangen. 

Leef in het nu. Feitelijk leef je natuurlijk altijd in het nu, maar vaak zijn we afgeleid van het nu en zitten we met ons hoofd in het verleden of in de toekomst. Je maakt je druk over iets wat je gister hebt gezegd tegen je buurman of maakt je zorgen over de afspraak die je morgen hebt met een klant. Al deze zorgen komen voort uit je ego. En als je ego aan het woord is, sluit je je af voor je intuïtie. Dan is het moeilijker om waardevolle antwoorden te krijgen.

De oplossing zit niet in het denken, maar in het voelen, vragen, loslaten en vertrouwen dat het antwoord komt. Door in het nu te leven raak je niet verdwaald in die gedachten, maar beleef je het leven gewoon zoals het op dat moment is. De ruimte die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat je beter naar je intuïtie kunt luisteren. 

Hoe weet je dan dat het je intuïtie is? Simpel. Informatie vanuit je intuïtie voelt altijd goed! Natuurlijk kan dat gepaard gaan met angsten en ja-maar stemmetjes, maar die komen vanuit je ego. En die stemmetjes zorgen er vaak voor dat de tweede stap – actie nemen – niet wordt gedaan. 

Stap 2: Neem actie!

Tijd om in actie te komen! Of toch niet? Best moeilijk om te vertrouwen op die intuïtie. Wat nou als het toch een verkeerde keus is? Wat als dit toch niet mijn intuïtie is? Het is niet altijd makkelijk om het verschil te horen tussen de stem van je intuïtie en de stem van je ego. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn tussen je ego stem en je intuïtieve stem.

Laat je niet tegenhouden door het stemmetje dat je probeert tegen te houden om je mooiste leven te leiden.

Ego vs. Intuïtie. Je ego stem is gebaseerd op angst. Het is gericht op overleving en zekerheid. Je ego houdt niet van onzekerheid en bedreigingen. In de wereld van nu betekent dat dat je ‘erbij’ wilt horen, dat je niet minder wilt zijn dan een ander en dat je niet buiten je comfort zone wilt stappen. Heel vroeger was het belangrijk om er wél bij te horen, om beter/sterker/slimmer te zijn dan een ander en om veiligheid te creëren. Dat vergrootte namelijk je overlevings- en voortplantingskansen. Datzelfde instinct zit nog steeds in je, alleen is het nu een belemmering geworden om tot je volste potentie te komen. 

Overleven kunnen we nu wel, er is genoeg voor iedereen. Nu is het tijd om onszelf niet meer langer in de weg te zitten en de wereld een stukje mooier te maken. Het is tijd om de beperkende verhalen die je jezelf vertelt los te laten. Het is tijd om je niet meer te vergelijken met anderen. Het is tijd om naar je andere stem te luisteren: je intuïtie.

Je intuïtieve stem is gebaseerd op verlangen. Het is zacht, begripvol, open en wijs. Het geeft je altijd een goed gevoel. Het is inspiratie, creatie en evolutie op zielsniveau. Het gelooft niet in het beperkende verhaal dat je jezelf vertelt. Het stuurt je op een pad van groei en zelfbewustwording. Het laat je soms mega grote uitdagingen aan gaan, maar alleen voor je eigen bestwil. 

De ego stem die is gericht op overleving, wordt als urgenter gezien en is daarom veel luider. Het ego wil controle houden op het leven. Die wil niet in het diepe springen en hopen dat je daar weer levend uitkomt. Het wil gewoon veiligheid, comfort en zekerheid. Je intuïtieve stem is zachter en liefdevoller. Het heeft begrip voor al je angsten, maar zal op den duur wel zo sterk worden dat je bijna geen keus meer hebt om er niet naar te luisteren. Dan is het óf luisteren naar je intuïtie óf diep ongelukkig worden. Die comfortzone is dan ineens niet meer zo comfortabel. 

Om écht in actie te komen is het dus de kunst om je niet meer te identificeren met je ego stem. Laat je niet tegenhouden door het stemmetje dat je probeert tegen te houden om je mooiste leven te leiden. Het zal je proberen onderuit te halen met allemaal angst gedachten en worst case scenario’s, maar weet dat het intuïtieve stemmetje je altijd naar een leven met meer voldoening en geluk brengt.  

Ook de volgende tips kunnen je helpen om in actie te komen als je intuïtie tot je spreekt.

1. Stop met bevestiging vragen aan anderen.

Stel je hebt een supergaaf idee en je bent er zelf mega enthousiast over. Vervolgens vertel je het aan iemand in de hoop dat diegene net zo enthousiast is en daarmee bevestiging geeft dat het inderdaad een super goed idee is. Maar dat gebeurt niet. Terwijl jij het al helemaal voor je ziet, weet de ander helemaal niet zo goed wat je precies bedoelt en hoe je dat wilt gaan doen. Ineens voel je je energie wegzakken. Je was op zoek naar bevestiging en die kreeg je niet. En nu ga je weer twijfelen aan jezelf. Je ego neemt het over. Je ego wil niet dat je er alleen voor staat. Je ego wil niet dat je in onzekerheid verkeerd. Stop!

Vertrouw op jezelf. Vertrouw op je intuïtie. Zoek mensen om je heen die je steunen, maar wees er niet afhankelijk van. Alleen jij weet wat je te doen staat. Volg dat gevoel van inspiratie. Het komt allemaal goed. 

2. Er zijn geen foute keuzes

Er zijn nooit foute keuzes. Ook niet als iets niet is gelukt of als het toch minder goed heeft uitgepakt dan je had gehoopt. Dan heb je er altijd wat van geleerd. Alle keuzes die je in je leven maakt hebben je gemaakt tot wie je vandaag bent. Soms heb je bepaalde tegenslagen of leermomenten nodig om te groeien als persoon. Dan was het op dat moment dus juist de goede keuze! Is dat geen rustgevende gedachte?

3. Soms weet je het gewoon (nog) niet

Soms kun je het gevoel hebben dat je altijd een keus moet maken en dan ga je hard op zoek naar het antwoord in jezelf. Maar soms weet je het gewoon nog niet. Het is oké om de keus dan nog even niet te maken en er nog even mee te wachten. Uiteindelijk ontvouwt het zich allemaal precies op het juiste moment. 

1 Reactie

  1. Marije Boersma

    Wat een fijn artikel, precies even wat ik nodig had. Dankjewel 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De bullsh*t rondom dromen verwezenlijken

De bullsh*t rondom dromen verwezenlijken

De meeste spirituele ondernemers vertellen je dat je alleen succesvol kunt zijn als je veel mediteert, elke ochtend in je journal schrijft en regelmatig een moodboard maakt. Ik zal je een geheimpje vertellen... Ik pas deze rituelen amper toe. In plaats daarvan sta ik...

Meer diepgang in je business in 4 stappen

Meer diepgang in je business in 4 stappen

Je ziet ‘m maar al te vaak voorbij komen, de nietszeggende missie. Streef jij ernaar om “mensen in hun kracht te laten staan”, “het authentieke verhaal vertellen” of “de wereld duurzamer te maken”? Op het eerste gezicht zijn dit mooie ambities, maar wat betekent het...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »