fbpx

7 jun 2021

Relatieadvies voor vrouwelijke ondernemers

Moeders komen vaak naar mij toe met de vraag: “Simone, hoe combineer jij toch het ondernemerschap met je gezin?” Toch bijzonder dat vooral vrouwelijke ondernemers hiermee lijken te worstelen. Ik heb deze vraag echt nog nooit van een man gehoord. Zijn we dan toch niet zo geëmancipeerd als we soms denken? Met een magere 31 plek op de Gender Gap ranglijst hebben we inderdaad nog sprongen te maken.

 

Dit begint bij jezelf; want hey, jij hebt toch net zoveel recht om je dromen achterna te gaan als je man? En hoezo zou jij meer in het huishouden moeten doen? Een gezin draag je samen, toch?
In deze blog lees je mijn tips om een gelijkwaardige relatie te krijgen.

 

1. Maak een bewuste keuze

Oké, er is 1 mogelijke reden om je ambities aan de kant te schuiven voor je gezinsleven. Omdat JIJ dat wilt. Natuurlijk zijn er genoeg vrouwen die dolgelukkig worden van hun rol als moeder en hier het liefst zo veel mogelijk tijd aan besteden. Daar is niets mis mee.

Het lijkt nu alleen vaak bijna vanzelfsprekend dat de vrouw minder gaat werken zodra ze kinderen krijgt. Zonder erover na te denken, laat ze al haar dromen uit handen vallen en stopt al haar tijd in het gezin. Is dit een bewuste keuze? Helemaal goed natuurlijk, maar is dit echt je keuze of heb je het idee dat het misschien wel van je verwacht wordt?

2. Vrouwelijke ondernemers moeten het gesprek met hun partner aangaan

Wil je een eigen bedrijf starten? Fantaseer je over het maken van een wereldreis? Of wil je heel graag een boek schrijven? Wat je ook wilt, praat met je partner en maak je ambitie en grote dromen kenbaar.

Samen kun je dan kijken wat er nodig is om deze droom waar te maken. En ja misschien betekent dit dat je een keer niet op vakantie kunt gaan of je auto moet inleveren…

Heb je nou een partner die niets wil opgeven en jou niet stimuleert om voluit te leven, dan moet je je misschien afvragen of hij wel de juiste partner voor je is.

Niet alles samen

Doe er je voordeel mee dat je met z’n tweeën bent en ga niet alles samen doen.

Simone Levie Relatieadvies voor vrouwelijke ondernemers blog business

Niet alles samen

Doe er je voordeel mee dat je met z’n tweeën bent en ga niet alles samen doen.

3. Ik adviseer vrouwelijke ondernemers om los te laten

Pff gelukkig, je hebt een heel fijn gesprek gehad met je partner en hij wil je graag ondersteunen. Omdat jij je als vrouwelijke ondernemer volledig op je onderneming wilt storten, hebben jullie afgesproken dat hij een deel van de huishoudelijke taken overneemt.

En dan… Je komt thuis van een lange dag en treft een keuken vol vaat aan. Of misschien is de afwas wel gedaan, maar voldoet het niet helemaal aan jouw standaarden. Je neemt even een momentje om in stilte te mopperen en zuchten en stroopt vervolgens je mouwen op om het zelf te doen.

Nee! Doe. Dit. Niet.

De verantwoordelijkheid ligt nu bij hem. Dat betekent ook dat hij het op zijn manier en op zijn tijd mag doen. Is het een bende? Durf dan ook eens de boel de boel te laten.

Al het succes begint met loslaten

4. Divide and conquer

Toen Matthijs en ik ons eerste kindje kregen, stonden we samen bijna elke uur op om de baby borstvoeding te geven. Geloof mij, dit breekt je echt op. Bij de tweede verdeelden we de taken. Ik deed de borstvoeding en hij sliep op een andere kamer en zorgde voor ons andere kindje.

Doe er je voordeel mee dat je met z’n tweeën bent en ga niet alles samen doen.

5. Ga als vrouwelijke ondernemer 100% achter je bedrijf staan

Ondernemen kan niet zonder ups en downs. Die rollercoaster maakt dat je soms onzeker bent, baalt van mislukte pogingen of het even helemaal niet meer ziet zitten. Dat mag er zijn. Maar pas op dat je die negatieve energie niet altijd bij je partner neerlegt. Je wilt dat hij jouw business serieus neemt, dus dat vertrouwen moet je zelf ook uitstralen.

6. Vind de juiste balans

Wanneer je dan eindelijk stappen zet richting jouw droomleven, is het verleidelijk om je hier helemaal in te verliezen. Vergeet dan niet om je man ook ruimte te gunnen voor zijn ambities. Uiteindelijk moet je allebei wel eens iets opgeven of iets doen waar je geen zin in hebt. Zoek hierin een mooie balans.

7. Zoek als vrouwelijke ondernemer naar praktische oplossingen

Last but not least, je hoeft niet alles met zijn tweeën op te lossen. Er zijn veel praktische oplossingen te vinden voor alledaagse taken. Zo is het heel gebruikelijk om de kinderen een aantal dagen per week naar het kinderdagverblijf te brengen. Je kunt een nanny inhuren of een au pair in huis nemen. Hiervoor zijn ook genoeg goedkope opties te vinden.

Als je samen een relatie aangaat, kies je niet alleen voor de leuke aspecten. Je moet ook de moeilijke kanten samen dragen. Juist als je die moeilijke stappen samen kunt zetten, ga je als gezin een prachtig leven creëren.

Dus in plaats van de vraag te stellen hoe je het met je gezin regelt, richt je tot je partner. Hoe gaan jullie het samen doen? En vooral ook: hoe ziet jullie droomleven eruit? Een mooi gesprek voor vandaag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

Jaaa, er komt weer een superleuke feestdag aan. Valentijn! Ik vind dat zelf altijd een hele bijzondere dag. Hoe leuk is het om de liefde te vieren. Vieren dat je een leuke partner hebt of te gekke vrienden. Of misschien grijp je de kans om je concullega’s te laten...

7 tips voor Sneller Succes

7 tips voor Sneller Succes

Jouw bedrijf, jouw ripple en de impact die je wilt maken. Succes willen we allemaal. Je weet dat dit tijd kost. En je bouwt dagelijks met kleine stapjes aan je bedrijf. En ja, that’s the spirit. Heb respect voor de tijd en geef iedere dag opnieuw 1 % extra. Been...

Hoe word je succesvol?

Hoe word je succesvol?

Vaak krijg ik de vraag wat het precies is wat mij zo succesvol maakt. De eerste vraag is eigenlijk: wat betekent succes voor jou? Voor iedereen zal dat namelijk anders zijn. Is dat dat je heel veel geld verdient? Dat je overal ter wereld kan werken? Dat je een goede...

Let’s Connect!
Vragen? Neem contact op »