fbpx

10 dec 2019

7 Signalen dat Jouw Focus Beter Kan als Vrouwelijke Ondernemer

Het is weer december. De drukke feestmaand waarin we van kerstborrel naar eindejaarsmeeting vliegen en iedereen klaagt over gejakker en onrust. Zeker als ondernemer kan er juist in december veel op je afkomen.

Toch verdwijnt niet iedereen in chaos en bedrijvigheid in de maand december. Drukte zou je in principe niet uit je focus moeten halen. Heb je een sterke focus, dan weet je waar je naar toe werkt en doet een drukke agenda je niet zoveel. Of je zorgt er simpelweg voor dat je agenda niet zo vol is. Maar kan je focus beter, dan verlies je jezelf al gauw in afspraken en to do’s. Zeker in December.

Heb jij een sterke focus? Of kan dit beter?

Hier zijn 7 signalen dat je focus beter kan.

1. Je hebt geen heldere doelen

Veel ondernemers hebben wel doelen, maar ze zijn niet helder, specifiek of haalbaar. Dit remt je, ook al heb je dit in eerste instantie niet direct door. Je weet niet zo goed waar je naar toe werkt. Je weet ook niet zo goed wanneer je je doelen echt hebt gehaald. Als je geen heldere doelen hebt, heb je waarschijnlijk ook geen concrete actieplannen om gestructureerd aan de slag te gaan. Op die manier word je, zeker in een drukke maand als December, snel afgeleid door kleine dingen.

2. Je hebt geen strategie of doet dingen die niet passen binnen je strategie

Het kan ook zijn dat je wel heldere doelen hebt, maar geen strategie hebt. Je strategie gaat over het hoé. Dus de manier waarop jij je doelen wilt gaan realiseren. Heb je geen strategie, dan doe je maar wat. Je pakt alles maar aan wat op je pad komt. Het kan ook zijn dat je wel een strategie hebt, maar toch dingen gaat doen die niet binnen die strategie passen. Zo zie ik bijvoorbeeld vaak ondernemers die meerdere producten tegelijk lanceren.

3. Je neemt te weinig tijd om uit te zoomen en rust te nemen

Een business runnen kost veel tijd en energie. Je weet dat je af en toe alles los moet laten. Even moet uitzoomen om vervolgens weer vol focus aan de slag te gaan. Maar je hebt hier geen tijd voor. Even de boel de boel laten, is voor jou geen optie. Er wacht teveel werk op je om afgemaakt te worden. Op die manier kan je niet met een frisse blik naar je bedrijf kijken en blijf je in dezelfde kringetjes ronddraaien.

4. Je vermijdt je blokkades i.p.v. dat je ze oplost

Soms is het goed om, als je heel druk bent, na te gaan of je wel echt zo druk bent. Zijn de dingen die je aan het doen bent echt nodig, of ben je bezig met iets te vermijden? Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met zichtbaar zijn, met geld verdienen of simpelweg met ‘nee zeggen’. Je vermijdt het om met de obstakels aan de slag te gaan. Gevolg is uitstelgedrag en het verliezen van je focus.

5. Je brengt teveel tijd door op social media (je verdooft jezelf)

Als ondernemer moet je veel en kun je veel stress ervaren. Wil je even afstand nemen, dan pak je snel je telefoon om lusteloos op social media te scrollen of om Netflix te kijken. Ontspanning is cruciaal, maar die vind je zeker niet op deze manier. Door te scrollen of series te kijken, mis je de kans om je hoofd leeg te maken en je mind op te klaren. En ben je druk, dan is het extra moeilijk om de verleiding van verdoving te weerstaan. Gemiste kans, want je mist momenten van bezieling in je business die je enorm veel focus kunnen geven.

6. Je laat je van de wijs brengen door kritiek en je bent gevoelig voor likes en hartjes op social media

Als je druk bent met van alles en nog wat, ben je niet bezig met het hart van je missie en je bedrijf. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor kritiek en opmerkingen. Tegelijk ben je ook veel gevoeliger voor positieve feedback zoals likes en hartjes op je Insta en Facebookaccount. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar je loopt opnieuw het risico om veel op social media te zijn. Hierdoor verlies je veel focus.

7. Je blijft klanten helpen die je geen energie kosten of je blijft samenwerken met mensen die je leegzuigen

Je weet dat deze klant je geen energie geeft en dat je ermee zou moeten stoppen. Een oude samenwerking loopt verre van lekker, maar jullie werken al zo lang samen. Weinig focus zorgt ervoor dat je moeilijk nee durft te zeggen en geen knopen doorhakt. Gevolg is dat je niet lekker werkt en nog meer focus verliest.

Er zijn dus verschillende signalen die erop wijzen dat je focus niet meer optimaal is. Sommige herken je direct, anderen tekens zijn wat meer verborgen. Als je weet waar het aan schort, kun je hier direct een gericht actieplan voor maken.

Nu is de beurt aan jou, beantwoord deze vraag:

Herken je jezelf in deze signalen?
Worstel jij ook met een juist gebruik
van social media? Weet jij ook niet hoe
je goede doelen moet stellen? Heb jij ook
te weinig tijd om uit te zoomen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

Jaaa, er komt weer een superleuke feestdag aan. Valentijn! Ik vind dat zelf altijd een hele bijzondere dag. Hoe leuk is het om de liefde te vieren. Vieren dat je een leuke partner hebt of te gekke vrienden. Of misschien grijp je de kans om je concullega’s te laten...

7 tips voor Sneller Succes

7 tips voor Sneller Succes

Jouw bedrijf, jouw ripple en de impact die je wilt maken. Succes willen we allemaal. Je weet dat dit tijd kost. En je bouwt dagelijks met kleine stapjes aan je bedrijf. En ja, that’s the spirit. Heb respect voor de tijd en geef iedere dag opnieuw 1 % extra. Been...

Hoe word je succesvol?

Hoe word je succesvol?

Vaak krijg ik de vraag wat het precies is wat mij zo succesvol maakt. De eerste vraag is eigenlijk: wat betekent succes voor jou? Voor iedereen zal dat namelijk anders zijn. Is dat dat je heel veel geld verdient? Dat je overal ter wereld kan werken? Dat je een goede...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »