fbpx

15 jun 2021

5 tips wat je niet moet doen bij het geven van webinars

Wil je als ondernemer je producten of diensten verkopen, dan is het goed om regelmatig gratis je kennis te delen. Bijvoorbeeld tijdens een webinar! Dit jaar heb ik een flink aantal webinars gegeven. Soms alleen, maar ook vaak met andere ondernemers samen.

 

 

Heb je veel publiek? Gaan mensen echt geïnspireerd weg? Dat is super, maar uiteindelijk wil je dat mensen zo enthousiast zijn dat ze ook een vervolg product of programma bij je kopen.

Welke fouten moet je dan vermijden?

Bereid je super goed voor

1. De “ik fiets het er wel even tussendoor” houding

Weet je nog, spreken voor een volle zaal? Je ziet al die mensen, je voelt de vibe en automatisch ga je AAN. Je speelt met de energie in de zaal om het publiek op het puntje van hun stoel te houden. In veel opzichten lijkt het geven van een webinar makkelijker. “Dat doe ik wel even”, is de gebruikelijke opvatting. Niets is minder waar!

Bij een webinar zit jouw publiek alleen achter een scherm met allemaal afleidingen binnen handbereik. Het is dan heel lastig om de aandacht tot het einde erbij te houden. Mijn tip: bereid je super goed voor en doe je best om in diezelfde energie te komen als wanneer je voor een volle zaal staat.

2. Alleen kennis en informatie delen

Wat gebeurt er als je een uur lang alleen meer informatie op je afgevuurd krijgt? Je hoofd raakt vol, je overziet het allemaal niet meer en uiteindelijk haak je af. Dit is niet de koop stemming die je bij je kijkers wilt bereiken. Kijk dus uit dat je je publiek niet overlaadt met teveel informatie, want dan raak je ze kwijt.

Wat kun je dán doen tijdens zo’n webinar? Maak gebruik van hele goede storytelling. Kies bijvoorbeeld 5 tot 10 inzichten, stappen of trends en vertel bij ieder punt een verhaal. Dit kan gaan over jezelf, iemand anders, of zelfs een personage in een boek. Met verhalen neem je mensen mee.

3. Je levensverhaal vertellen

Als je je voor het eerst in de wondere wereld van verhalen begeeft, ben je misschien geneigd om elk – voor jou belangrijk – detail te delen. Van je kindertijd tot aan je huidige dromen en angsten. Compleet en chronologisch. Als je wilt dat mensen op hun laptop in slaap vallen, moet je dit zeker doen 😉

Wil je de aandacht bij je houden zonder mensen te vervelen, breng dan focus aan in je verhaal. Pak alleen dat stukje wat relevant is. Geef je een webinar over angst, vertel dan over die keer dat jij een angst hebt overwonnen. Ook zonder volledige voorgeschiedenis kun je overbrengen welke impact deze ervaring op je had.

Verbinding maken

Hoe maak je verbinding met de mensen die naar je luisteren?

Simone Levie tips wat je niet moet doen bij het geven van webinars 2

Verbinding maken

Hoe maak je verbinding met de mensen die naar je luisteren?

4. Zenden, zenden, zenden

Vanaf het begin van je Webinar wil je verbinding maken met de mensen die naar je luisteren. Hoe doe je dat? Door tussendoor vragen te stellen waarmee je mensen aan het denken zet. Eentje die het bij mij bijvoorbeeld goed doet is: “Hoeveel procent van je creatiekracht zet jij op dit moment in?”

Door over dit soort vragen na te denken, krijgen mensen nieuwe inzichten over zichzelf. Als ze de vraag vervolgens beantwoorden, kun jij hier weer dieper op ingaan. Zo ben je met elkaar in gesprek.

5. Een standaard aanbod

Stel, het lukt je om de aandacht erbij te houden en mensen echt mee te nemen in de flow van je verhaal. En vervolgens presenteer je een standaard aanbod wat hier niet direct bij aansluit en wat mensen ook gewoon op je website kunnen kopen… Hoe zonde is dat! Zorg daarom voor een uniek webinar aanbod.

Door het webinar heen maak je mensen al mega enthousiast. Ze kunnen bijna niet wachten tot jij je aanbod presenteert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door al vanaf het begin te teasen en te kriebelen met je aanbod. Als het dan zover is, willen mensen het ook NU hebben. Ze zijn zo enthousiast dat ze er meteen mee willen beginnen.

Tot slot is het geven van succesvolle webinars ook een kwestie van veel oefenen. Dus ga het gewoon doen, bereid je goed voor, kom met mooie verhalen. Dan maak je reuzensprongen in je Webinar. Geef jij webinars? En heb je ook een goede tip? Laat het weten als reactie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

Jaaa, er komt weer een superleuke feestdag aan. Valentijn! Ik vind dat zelf altijd een hele bijzondere dag. Hoe leuk is het om de liefde te vieren. Vieren dat je een leuke partner hebt of te gekke vrienden. Of misschien grijp je de kans om je concullega’s te laten...

7 tips voor Sneller Succes

7 tips voor Sneller Succes

Jouw bedrijf, jouw ripple en de impact die je wilt maken. Succes willen we allemaal. Je weet dat dit tijd kost. En je bouwt dagelijks met kleine stapjes aan je bedrijf. En ja, that’s the spirit. Heb respect voor de tijd en geef iedere dag opnieuw 1 % extra. Been...

Hoe word je succesvol?

Hoe word je succesvol?

Vaak krijg ik de vraag wat het precies is wat mij zo succesvol maakt. De eerste vraag is eigenlijk: wat betekent succes voor jou? Voor iedereen zal dat namelijk anders zijn. Is dat dat je heel veel geld verdient? Dat je overal ter wereld kan werken? Dat je een goede...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »