fbpx

6 nov 2019

Overwin je angst voor zichtbaarheid

Je wilt graag succesvol worden met je onderneming, maar er is één ding wat je enorm tegenhoudt: zichtbaar zijn. 

Ondernemen en zichtbaar zijn horen bij elkaar. Het heeft ten slotte geen zin om iets te verkopen als niemand weet dat je bestaat. Zeker als zelfstandige ben jij het gezicht van je bedrijf en kun je je niet verschuilen achter een merknaam of achter je medewerkers. Mensen doen graag zaken met mensen, niet met een bedrijf. 

Je bent bang dat..

 • mensen je veroordelen.
 • mensen allemaal negatieve meningen over je hebben.
 • mensen je irritant vinden.
 • niemand op je zit te wachten.
 • je er niet goed uitziet. 
 • een oude bekende/je ouders/je schoonfamilie/de bakker jouw verhaal ziet.
 • je publiekelijk op je bek gaat.
 • …..etc. 

Herken je je in één of meer van bovenstaande punten? Je bent niet de enige!  

Angst voor zichtbaarheid speelt bij veel ondernemers een belemmerende rol in de groei van hun bedrijf. Zeker wanneer je echt vanuit je hart onderneemt kan dat best wel kwetsbaar voelen. Je geeft jezelf bloot en in principe kan de hele wereld dat zien. Maar toch wil je wat bereiken. Je bent niet voor niets ondernemer geworden.

De meeste ondernemers zijn ondernemer geworden omdat ze meer vrijheid willen. Vrijheid in wat ze doen, wanneer ze het doen en met wie ze dat doen. Creatieve vrijheid, financiële vrijheid en bewegingsvrijheid. De vrijheid om helemaal jezelf te kunnen zijn, je eigen regels te kunnen bepalen en je mooiste leven te kunnen leiden. Hoort daar dan niet ook het innerlijke gevoel van vrijheid bij om te mogen zijn wie je bent? Om te laten zien wie je bent? Om niet meer bang te zijn voor andermans mening? Om je niet meer tegen te laten houden door wat anderen vinden?

Het gaat uiteindelijk niet om jou, maar om de boodschap die jij wilt doorgeven en de impact die je wilt maken.

Als je succesvol wilt worden als ondernemer kom je er niet onderuit. Het daagt je uit om persoonlijk te groeien. Het daagt je uit om steeds meer jezelf te accepteren zoals je bent. En om steeds dichter bij je eigen kern te komen. Dat is pas échte vrijheid. Vrijheid om helemaal jezelf te mogen en kunnen zijn in een wereld met mensen die allemaal een mening over je gaan hebben. Want dat gaat hoe dan ook gebeuren. Mensen denken nou eenmaal en hebben altijd wel ergens een mening over. 

Maar als je mensen wilt helpen, inspireren en transformeren, moet je zichtbaar zijn en jezelf laten zien. Stap in het licht en doe het werk dat jij het liefste doet! 

Met de volgende 6 tips help ik je op weg om stap voor stap meer zichtbaar te gaan ondernemen. 

1. Laat je eigen onzekerheid los

Iedereen heeft zijn of haar eigen onzekerheid als het gaat om zichtbaar zijn. Het is belangrijk om met je eigen onzekerheid aan de slag te gaan. Mensen kunnen jouw onzekerheid voelen, waardoor ze ook aan je kunnen gaan twijfelen. Als jij al niet in jezelf gelooft hoe kun je dan verwachten dat anderen dat wel doen?

Waar maak jij je het meest zorgen over? Ben je bang dat je niet genoeg kennis hebt? Dat je er niet goed uitziet? Of dat mensen je maar raar gaan vinden? Die onzekerheden komen ergens vandaan. Je hebt gedurende je leven dingen meegemaakt en bent in een verhaal gaan geloven die je nu belemmert. Schrijf dit voor jezelf eens op. Dat levert je inzicht op, waardoor je bewustzijn wordt vergroot. Pas als je bewust bent van je niet helpende gedachten kun je ze gaan veranderen. 

Afhankelijk van waar je nu staat zijn er verschillende manier om die onzekerheid los te laten. Als je er altijd alleen maar mee in je hoofd hebt rondgelopen is het nu misschien tijd om het naar buiten te brengen. Praat er met iemand over, zodat het probleem – wat je in je hoofd mega groot hebt gemaakt – ineens niet meer zo groot hoeft te zijn. Het is tijd om dat verhaal wat je al die tijd in je hoofd hebt afgespeeld los te laten en ruimte te maken voor een nieuw verhaal. 

Realiseer je dat gevoelens van onzekerheid veroorzaakt worden door gedachten. En dat is ook alles wat het is. Het zijn gewoon gedachten die gebaseerd zijn op gebeurtenissen uit het verleden. Het is geen waarheid. Door met je aandacht meer in het nu te gaan leven – door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten – kun je stappen gaan zetten vanuit je eigen kracht, talenten en potenties. Zo kom je meer en meer in contact met je ware essentie en zal de onzekerheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. 

2. Denk aan de impact die je wilt maken

Naast vrijheid zijn de meeste mensen ook ondernemer geworden omdat ze een bepaalde missie hebben. Ze willen impact maken, mensen helpen en levens transformeren. Als je echt je missie wilt leven, dan moet je wel door die angst voor zichtbaarheid heen.  Als jij zichtbaar wordt, stel je anderen in staat om ook hun doelen te bereiken. Het gaat uiteindelijk niet om jou, maar om de boodschap die jij wilt doorgeven en de impact die je wilt maken. En daarvoor moeten mensen wel weten wie je bent. 

3. Zet kleine stappen

Natuurlijk blijft het heel erg spannend om zichtbaar te worden. Je hoeft ook niet gelijk jezelf helemaal bloot te geven. Niemand kan je vertellen in welke mate jij zichtbaar zou moeten zijn. Neem kleine stapjes die voor jou op dit moment goed voelen en die bij jou passen. Je kunt jezelf altijd weer naar een nieuw ‘niveau’ van zichtbaarheid brengen. Begin bijvoorbeeld met het schrijven van meer persoonlijke blogs op je website en social media kanalen. Later kun je dan misschien ook podcasts doen, filmpjes gaan opnemen of zelfs live gaan.

De meesten worden niet van de één op de andere dag mega zichtbaar. Dit kun je ook in je voordeel gebruiken. Op deze manier kun je namelijk langzaam wennen aan het idee om steeds zichtbaarder te worden voor steeds meer mensen. Het geeft je genoeg ruimte om te oefenen! 

4. Laat perfectionisme los

Vaak zien we alleen de ‘voorkant’ van mensen. We zien niet wat er achter de schermen gebeurd. Welke angsten, emoties en gedoe er allemaal bij andere mensen spelen. Daardoor krijg je misschien het gevoel dat je ook zo’n perfect leven moet laten zien. Maar dat hoeft helemaal niet. Desnoods ga je lekker in je pyjama in beeld! Het hoeft niet perfect te zijn. Het maakt niet uit als je een keer niet uit je woorden komt of als je niet de mooiste zinnen op papier krijgt. Perfectionisme komt voort uit het ego en is alleen maar een angst voor het niet goed genoeg zijn. Probeer in plaats daarvan gewoon lekker vanuit je hart je boodschap te delen en plezier te hebben in het zichtbaar zijn. Want het kan ook gewoon leuk zijn!

If you’re not in the arena also getting your ass kicked, I am not interested in your feedback

– Brené Brown

5. Fuck it! gewoon doen

Op een gegeven moment is de angst om niet succesvol te worden en niet je missie te leven groter dan de angst om zichtbaar te zijn. Dan komt het nog maar op één ding neer: Fuck it! Gewoon doen. Door te doen word je er steeds beter in en krijg je meer zelfvertrouwen. Misschien voel je je in het begin nog ongemakkelijk. So what? Je zult steeds meer je draai gaan vinden en zichtbaar worden op de manier die het best bij jou past en het meest oplevert voor je bedrijf. 

6. Omarm het feit dat je kritiek gaat krijgen

Hoe zichtbaarder je wordt, hoe groter de kans dat je wel eens kritiek gaat krijgen. Dat hoort er toch een beetje bij. Het zijn vaak vooral mensen die jou helemaal niet kennen die een mening over je gaan hebben. Vaak is die totaal nergens op gebaseerd. Laat ze niet je kracht afnemen. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Desnoods laat je die negatieve reacties verwijderen. We zijn toch mensen en heftige kritiek krijgen kan je behoorlijk uit je doen halen. Laat dat niet gebeuren en blijf geloven in jezelf. Jij weet hoe het echt zit en jij weet dat je intenties goed zijn.

Natuurlijk is er ook opbouwende kritiek. Hier heb je wél wat aan. Dit kun je aannemen en er vervolgens voor kiezen om daar wel of niet iets mee te doen. Alle andere kritiek is gewoon niet interessant. Vaak creëren die mensen zelf helemaal niks en hebben ze de makkelijke positie ingenomen om op iedereen kritiek te hebben. Maar jij creëert wél wat en dat is vele malen interessanter en krachtiger! 

3 Reacties

 1. Claudia Heijdel

  Jaaahh dat is het Simone! Zo krachtig verwoord. Heerlijk om te lezen.

  Antwoord
 2. Paul

  Hi Simone, je schrijfstijl spreekt mij aan en ik ben klaar om een online programma te creëren. Benieuwd naar meer
  Fijn weekend!
  Paul

  Antwoord
 3. Paul Flapprr

  Maak jouw online programma

  Kies een datum en schrijf je in voor de gratis masterclass. Nu tijdelijk inclusief compleet e-book om direct te starten!

  Paul op 20 november 2020 om 4:30 pm
  Uw reactie wacht op goedkeuring.
  Hi Simone, je schrijfstijl spreekt mij aan en ik ben klaar om een online programma te creëren. Benieuwd naar meer
  Fijn weekend!
  Paul

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

5 tips om onzekerheid om te zetten in succes

5 tips om onzekerheid om te zetten in succes

Wanneer je door social media zit te scrollen, kan je al snel dat gevoel van onzekerheid naar boven komen. Iedereen ziet er picture perfect uit. Prachtige lichamen, mooie huizen en nog veel mooiere beloftes voor fantastische inkomstenstromen. Ik geef je 5 tips om je...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »