fbpx

5 nov 2019

Goed voor jezelf zorgen en knallen met je bedrijf

Zodra de drukte toeneemt zijn we geneigd om als eerste onszelf te schrappen uit de agenda. Zeker als ondernemer is het verleidelijk om over je eigen grenzen te gaan. Dan maar een avondje doorwerken of desnoods het hele weekend. Je bent continu aan het nadenken over hoe het beter kan. Je wilt projecten afmaken, je wilt alweer met 10 nieuwe projecten starten, je wilt graag geld verdienen, je wilt dat het snel gaat en eigenlijk wil je alles ook nog alleen doen, omdat je het moeilijk vind om hulp te vragen.

Zeker wij vrouwen willen het graag op alle vlakken van het leven goed doen. Naast onderneemster wil je ook nog een goede moeder/vrouw/vriendin/dochter/partner zijn. Met als gevolg oververmoeidheid, prikkelbaarheid en overspannenheid. En op lange termijn zelfs een burn-out of andere ziekten. En als dat eenmaal zover is, kun je helemaal niks meer voor iemand betekenen. Goed voor jezelf zorgen is de basis voor een goede onderneming. Zonder jezelf is er ook geen onderneming. Tijd voor verandering dus. 

Hard werken, alle ballen tegelijk hoog willen houden en jezelf wegcijferen is niet sexy, al lijkt dat in de huidige maatschappij soms wel zo. Altijd willen doorgaan betekent niet dat je een goede doorzetter bent, het betekent dat je een gebrek aan discipline hebt. De discipline om goed voor jezelf te zorgen, zodat je er kan staan op momenten dat je wilt presteren. Het is net als topsport. Één van de belangrijkste onderdelen voor een topsporter is zorgen voor een goed en efficiënt herstelproces. En ook als ondernemer is het zo belangrijk dat je die hersteltijd pakt en dat je jezelf op tijd aan de oplader legt. Alleen dan kun je ontspannen en vanuit flow gaan ondernemen.

Goed voor jezelf zorgen geeft je niet alleen meer energie, het zorgt ook voor een betere connectie met jezelf. Vrouwen werken vaak meer vanuit hun intuïtie, maar als je overwerkt en gestresst bent sta je niet meer in contact met je intuïtie. Met als gevolg dat je minder goede beslissingen maakt voor jezelf en je bedrijf. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe meer je weer in contact staat met je intuïtie en hoe meer energie je ook weer krijgt. Omdat je dan leeft vanuit je diepste verlangens. En verlangens geven energie.

Bewust ondernemen is van mega belang als je wilt knallen met je bedrijf op lange termijn. Als jij echt mensen wilt helpen en de wereld een stukje mooier wilt maken op jouw manier, begin dan eerst bij jezelf. Zorg eerst goed voor jezelf. Begin bij je eigen bewustwording. Weet waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Dat is niet egoïstisch. Je hebt namelijk niks te geven als je niks meer hebt. 

You can’t pour from an empty cup. Het is jouw taak om te zorgen dat je weet waar jouw energiebron is. En dan kun je alles geven wat je wilt geven. Onderstaande tips helpen je op weg!

1. Respecteer je eigen behoeften

Iedereen heeft een mening over hoe je iets zou moeten doen. Maar wat voelt eigenlijk goed voor jou? Waar heb jij zelf behoefte aan? Ga lekker op je eigen tempo. Luister naar je lichaam. Luister naar je intuïtie. En zorg voor een grote dosis lanterfantertijd als je merkt dat je vastloopt. Balans zit in de kleine dingen. Het is niet ‘fout’ als je een keer niet kunt sporten. Als het op dat moment niet haalbaar is of omdat je voelt dat je juist rust nodig hebt, kies daar dan voor. De dingen die je doet om beter voor jezelf te zorgen moeten voelen als een verrijking, niet als nóg een extra taak. 

Je kunt je wel laten inspireren door anderen, maar raak niet verdwaald in hoe andere ondernemers het doen.

2. Wees lief voor je lichaam

Beweeg voldoende, slaap goed en eet gezond. Zie beweging als een manier om je beter te voelen, niet als een manier om af te vallen. Beweging zorgt ervoor dat alles wat vast zit letterlijk los komt. Je wordt helderder in je hoofd, je wordt veerkrachtiger, creatiever en zorgt voor een betere slaap. 

Slapen is enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je lichaam het natuurlijke detoxproces kan doorlopen en zich weer klaar kan maken voor een nieuwe dag. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je meer gaat eten, moeilijker nieuwe gewoontes kunt aanleren en je je minder goed kunt concentreren. 

3. Wees lief voor je mind

Voed jezelf ook als het gaat om informatie. Op een goede manier. Laat je niet afleiden door social media. Vergelijk jezelf niet met anderen. Je kunt je wel laten inspireren door anderen, maar raak niet verdwaald in hoe andere ondernemers het doen. Op een gegeven moment is het tijd om te stoppen met consumeren en te gaan beginnen met creëren. 

4. Zelfontwikkeling

Ondernemen is een persoonlijke groeiproces. Om succesvol te worden met je bedrijf, is het van belang dat je je eigen belemmerende overtuigingen en angsten gaat helen. Hoe staat het met jouw gevoel van eigenwaarde? Welk innerlijk werk moet jij nog verrichten? Blijf daar in investeren. Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen, de juiste mindset creëert en leert ondernemen vanuit vertrouwen.  

5. Financiële zelfzorg

Het is belangrijk om financieel gezond te zijn, anders ga je simpelweg failliet of raak je helemaal opgebrand. Schat jezelf op waarde. Vraag een prijs waar jij je goed bij voelt. Alleen dan kun je het product of de dienst blijven leveren en kun je mensen blijven helpen. Ook kun je dan gaan groeien en nog betere en mooiere diensten aan gaan bieden. Het geeft je energie, motivatie en inspiratie om allemaal mooie dingen neer te zetten in de wereld!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

Relatieadvies voor vrouwelijke ondernemers

Relatieadvies voor vrouwelijke ondernemers

Moeders komen vaak naar mij toe met de vraag: “Simone, hoe combineer jij toch het ondernemerschap met je gezin?” Toch bijzonder dat vooral vrouwelijke ondernemers hiermee lijken te worstelen. Ik heb deze vraag echt nog nooit van een man gehoord. Zijn we dan toch niet...

7 veranderingen binnen het bedrijf Simone Levie

7 veranderingen binnen het bedrijf Simone Levie

Wow, wat lijkt 2019 weer lang geleden. 2020 is nu al magisch. Maar tegelijk was 2019 ook een bijzonder jaar. Ik wilde in 2019 minder hard werken en minder events draaien. Tegelijk was mijn doel om een stabiel bedrijf te bouwen met een stevig fundament.   2018 was voor...

De kansen van het online ondernemen

De kansen van het online ondernemen

Steeds meer mensen zie je de stap maken naar het online ondernemen. In een wereld waar steeds meer online gebeurt, is dat natuurlijk ook heel erg logisch. Maar nog lang niet iedereen ziet de kansen van het online ondernemen. Of je nou je hele business online wilt...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »