fbpx

28 jan 2020

8 stellingen die jouw visie op GELD gaan veranderen

Ik vind geld belangrijk. Heel belangrijk zelfs. Toen ik jong was, zei ik al dat ik rijk wilde worden en veel geld wilde verdienen. En dat is in tussentijd niet veranderd.

Geld is een van de onderwerpen waar ik heel graag over praat. Omdat geld verdienen, winst maken met je onderneming en heel veel geld willen hebben een enorm taboe is. Veel ondernemers laten zich hierin tegenhouden en doen daardoor niet waarvoor ze geboren zijn.

Ik geloof dat je als ondernemer geld belangrijk moet vinden. Geld is namelijk de motor waar je bedrijf op draait. Daarom heb ik 8 gepeperde stellingen voor je. Verander je visie op geld en be unstoppable!

1. Geld gaat gepaard met een dubbele moraal

Praten over geld is voor veel mensen nog een taboe. Vooral in ons koude kikkerlandje. Hier bestaat nog altijd de mening dat geld niet gelukkig maakt. En zelfs als ondernemer mag je niet zeggen dat je veel geld wilt verdienen.

Een vriend van me vertelde laatst een mooi verhaal. Hij had zijn familie over de prachtige winst in zijn bedrijf verteld. Ook had hij wat over zijn ambitieuze plannen gedeeld. De mensen in de kamer vroegen hem wat zijn drijfveer was. Ook kreeg hij opmerkingen dat het toch allemaal niet om geld moest draaien.

Diezelfde avond deelde een ander familielid dat hij zijn huis met een flinke overwaarde had verkocht. Iedereen vond dat een prachtig verhaal. En ze vonden het heel gaaf voor hem.

Raar toch? Als je dus zegt dat je veel geld wilt verdienen en er hard voor werkt, dan wordt dat blijkbaar minder geaccepteerd dan dat je door geluk en de markt je huis met overwaarde kan verkopen.

Dus geld is en blijft een ding. Want als je zegt dat je rijk wilt worden, dan moet je daar meteen achter zeggen dat je het niet alleen voor het geld doet. En als je grootse ambitieuze plannen hebt, waarom moet je dan zo groot en per se miljoenen willen verdienen?

2. Geld verdienen gaat hand in hand met impact

Ik geloof dat geld verdienen hand en hand gaat met impact. Is geld het allerbelangrijkste? Nee! Maar ik wil mijn missie wijd verspreiden. Ik wil heel veel mensen helpen. Ik wil grootse events organiseren. Ik wil een stichting oprichten en ik wil er grootse dingen mee doen.

Alles voor mijn bedrijf en mijn missie. Ik voel zó’n neediness om iets groots te doen! En daarbij is het simpelweg noodzakelijk dat ik het groots geld verdienen ook serieus neem. Daarnaast heb ik ook mega respect voor mensen die vanuit het niets enorme bedrijven weten op te bouwen en daar geld mee verdienen.

3. Geld verdienen wordt met verkeerde dingen vergeleken

Een andere vriend deelde laatst een verhaal over Richard Branson en alles wat hij van hem had geleerd. Hij deelde die tips in een e-book. Op LinkedIn ontstond er direct een discussie waarom we rijke mensen zo verafgoden en we een brandweerman niet eren. Die helpt tenslotte mensen uit de brand. 

Ik denk dan echt, WTF! Hier worden appels met peren vergeleken. Als je Richard Branson inspirerend vindt, wil dat toch niet zeggen dat je iemand die branden blust en zijn leven waagt níet hoog hebt zitten! En weet je hoeveel gezinnen kunnen leven door het grootse denken van Branson. Hij steunt onwijs veel goede doelen en doet prachtige dingen in de wereld.

Mensen als Richard zijn uitzonderlijk. Bijna niemand koopt een eiland en deelt dat eiland met mensen die van hem willen leren. En ja, je betaalt flink om daar te komen. Maar dan weet je ook zeker dat de mensen die op dat eiland komen de waarde inzien van zo’n bezoek.

4. Geld wordt ten onrechte geassocieerd met kwaad

Veel mensen zien geld als wortel van alle kwaad. Maar ik geloof helemaal niet dat geld de reden is van al het kwaad op de wereld. Religie heeft bijvoorbeeld veel meer kwaad aangericht dan geld. En weet, het kwaad zit ín de mens. En de mens kan goede en kwade dingen doen. Dat staat helemaal onafhankelijk van geld. Ongelijkheid ontstaat niet door geld. Ongelijkheid ontstaat door macht en ego’s. En als er geen geld was, dan zouden die macht en ego’s er ook zijn.

5. Met geld investeren neem je verantwoordelijkheid

Daarnaast geloof ik dat je met geld ook heel erg je verantwoordelijkheid kunt nemen. Als je durft tenminste. Verantwoordelijkheid voor jezelf, verantwoordelijkheid om je business te kunnen draaien en dus ook de verantwoordelijkheid om te investeren. En daarbij zijn kennis en ontwikkeling heel belangrijk. Heb je niet het lef om te investeren in kennis en ontwikkeling, dan zal je waarschijnlijk ook niet groeien als ondernemer.

Het is toch bizar dat we wel investeren in een universitaire of hbo-opleiding, maar dat als we ondernemer worden we opleidingen anders gaan zien. Dat we dan denken dat het ophoudt.

Of dat je na 1 coachingstraject of training stopt. Ik kan je uit die droom helpen: Het is een never ending story! Maar weet ook dat hoe meer kennis je hebt, hoe meer power je dat uiteindelijk gaat geven.

6. De meeste mensen investeren in de verkeerde dingen

Zelf ben ik minder van het investeren in materiele dingen. En ik zou het ondernemers ook niet zo snel aanraden. Natuurlijk is het tof om in een mooie auto te rijden of in een droomhuis te wonen. Maar ik zou dat nooit op nummer 1 zetten. En ook niet als nummer 1 investering zien. Ik zie mensen vaak veel te snel investeren in het materiele. Hierdoor komen ze vast te zitten en moeten ze hard werken om materiele zaken af te lossen.

Het gaat meestal zo: Je studeert, je studeert af en vervolgens ga je een huis kopen. Je hebt dan een hypotheek en iedere maand moet je die hypotheek aflossen. Je hebt een mooie auto en je wilt wel een paar keer op vakantie in het jaar. Je wilt ook een nieuwe keuken, want die oude keuken kan niet meer. Maar is dat wel zo?

Stel je voor dat je minder snel in een duur huis, in een dure auto en in zo’n dure vakantie zou investeren. Stel je voor dat het heel normaal zou zijn om in een flatje te wonen 7 hoog achter. Hoeveel geld zou je dan wel niet overhouden! En stel dat je dat geld zou investeren in ontwikkeling en kennis. Waar zou je dan nu staan?

Een van mijn klanten woont in een Tiny house. Ze heeft een vrijer leven dan de meeste mensen. Dat komt omdat ze die vaste lasten allemaal niet meer heeft. Ze kan daardoor beslissingen nemen die niemand neemt. Ontzettend inspirerend!

Ik weet ook dat, mocht ik zelf ooit failliet gaan, ik met gemak terug zou kunnen naar een flatje en van daar alles weer op zou bouwen. Want door de kennis die ik heb vergaard, kan ik altijd geld verdienen. En die kennis kan ook niemand meer van me afpakken.

7. De toekomst van geld zit in digitaal vastgoed

In deze wereld is het hebben van vast vastgoed nog een ding. Als je wilt investeren, dan investeer je snel in huizen. Want dat levert je rendement op. Natuurlijk is investeren in vastgoed interessant en het biedt je zeker een kans om te groeien. Maar vergeet ook niet dat er een vorm van vastgoed bestaat die je misschien nog veel meer zekerheid kan geven. En dan heb ik het over digitaal vastgoed.

De term ‘digitaal vastgoed’ komt van Eelco de Boer en het gaat om:

1) E-mailadressen
2) Waardevolle online programma’s

E-mailadressen zijn ontzettend kostbaar. Want als je eenmaal e-mailadressen hebt én je hebt een heel waardevol aantrekkelijk online aanbod, dan kan je dat keer op keer verkopen. Mits je dat goed in de markt weet te zetten natuurlijk. Maar als je blíjft investeren in de groei van je e-mailadressenbestand, dit warm houdt en super waardevolle informatie levert, dan kun je ook altijd iets aanbieden. En klanten zullen dan altijd van je willen kopen.

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je echter ook weer investeren in kennis, in marketing en in verkopen. Een super waardevol aanbod creëren lijkt simpel, maar bij iedere succesvolle ondernemer zit daar jaren werk, kennis en ervaring in. Dit verkrijg je door te doen en te investeren. Niet iedere investering zal direct succes opleveren. Maar op lange termijn zul je zien dat alles wat je hebt gedaan, leidt tot duurzaam lange termijn succes. Iedere keuze die je maakt en ieder klein stukje groei dragen daar aan bij.

Ook waardevolle online programma’s vallen onder digitaal vastgoed. Als je een online programma hebt dat je altijd kan verkopen, dan ben je binnen. Hiervoor heb je een programma en een aanbod nodig dat iedereen wil kopen. En je hebt de skills nodig om te verkopen. En ja, iedereen kan dit leren. Maar in hoeverre investeer je in die verkoopskills als ondernemer? Natuurlijk investeer je in persoonlijke ontwikkeling en extra kennis over je vakgebied. Maar verkoopskills? Ik denk dat hier nog veel te weinig in wordt geïnvesteerd.

8. Geld heeft alles te maken met eigenwaarde

Ga je investeren, dan krijg je wellicht te maken met verlies. Durf die verliezen ook te incasseren. Hoe meer (gecalculeerde) risico’s je durft te nemen, hoe succesvoller je wordt. Leer jezelf daarom snel aan om de dingen die je leert ook te implementeren. Want als je niets blijft doen, dan zal het ook niks opleveren.

Blijf je angsten ook niet de schuld geven als het gaat om geld. Koppel geld los van die emotie. Iedereen heeft die angst. Iedereen heeft angst om geld te vragen of om te gaan staan voor z’n waarde. Maar kom hier los van! En onthoud dat geld alles te maken heeft met eigenwaarde.

Vind je jezelf niet zoveel waard, dan hoef je ook niet zoveel geld te vragen. En ja, daarom kan het soms ook best makkelijk zijn om te blijven denken dat je het niet waard bent. Zo hoef je immers ook niks te gaan doen. Ga je op een gegeven moment voelen dat je het wél waard bent, dan moet je met de billen bloot. Je moet actie ondernemen. Doe dit en stel jezelf kwetsbaar op. En weet dat je op deze manier het leven van zoveel anderen kunt verrijken!

Want het paradoxale is dat je het niet alleen voor jezelf doet. Investeer je in jezelf, dan investeer je indirect ook in anderen. Alles wat je maakt en creëert heeft, al dan niet bewust, effect op je omgeving. Met alles wat je met je geld doet, help je op een bepaalde manier andere mensen weer.

Dus, hoogste tijd om anders over
geld te gaan denken. Geld is een
prachtige energie waarmee je het
verschil kan maken in deze wereld!

Nu is de beurt aan jou, beantwoord deze vraag:

Welke geldmoraal houd jij er op na? Vind je geld belangrijk of juist niet? Met welke stelling ben jij het eens? Met welke niet?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

4 redenen waarom succes alles met liefde te maken heeft

Jaaa, er komt weer een superleuke feestdag aan. Valentijn! Ik vind dat zelf altijd een hele bijzondere dag. Hoe leuk is het om de liefde te vieren. Vieren dat je een leuke partner hebt of te gekke vrienden. Of misschien grijp je de kans om je concullega’s te laten...

7 tips voor Sneller Succes

7 tips voor Sneller Succes

Jouw bedrijf, jouw ripple en de impact die je wilt maken. Succes willen we allemaal. Je weet dat dit tijd kost. En je bouwt dagelijks met kleine stapjes aan je bedrijf. En ja, that’s the spirit. Heb respect voor de tijd en geef iedere dag opnieuw 1 % extra. Been...

Hoe word je succesvol?

Hoe word je succesvol?

Vaak krijg ik de vraag wat het precies is wat mij zo succesvol maakt. De eerste vraag is eigenlijk: wat betekent succes voor jou? Voor iedereen zal dat namelijk anders zijn. Is dat dat je heel veel geld verdient? Dat je overal ter wereld kan werken? Dat je een goede...

Let’s Connect!

Vragen? Neem contact op »