fbpx

Instagram TV – Hoe start je een Insta TV kanaal?

Instagram komt de laatste tijd met veel nieuwe en creatieve functies, waaronder nu ook Instagram TV. Een hele mooie kans voor ondernemers om zich nog meer te verbinden met hun doelgroep en langere video’s te delen. In tegenstelling tot de Instagram stories – waar je video’s tot 15 seconde kan plaatsen – kun je met IGTV video’s uploaden tot wel 15 minuten. Voor grote accounts geldt zelfs dat ze video’s tot een uur kunnen plaatsen.  Daarmee gaat Instagram direct de concurrentie aan met YouTube. 

De kansen van IGTV

Met IGTV als nieuwe functie biedt Instagram nog meer kansen voor jou als ondernemer! Steeds meer mensen kijken verticaal video. Daarbij heb je misschien al veel meer volgers op Instagram dan op YouTube, waardoor je niet helemaal weer van voor af aan hoeft te beginnen. Instagram is nu een zeer gevarieerd platvorm geworden waarbij tekst, beeld, korte en lange video’s samenkomen. Je kunt hier dus al je creativiteit in kwijt en je doelgroep op verschillende manieren aanspreken. Ook wel prettig dat je nu niet meer heel veel kleine Instagram Stories achter elkaar hoeft te plaatsen!

Waarom video?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen veel beter reageren op video’s dan op afbeeldingen. 

Ook kijken mensen steeds minder TV en steeds meer naar digitale video’s. Volgens Instagram zal mobiele video tegen 2021 zo’n 78% van het totale mobiele dataverkeer in beslag nemen. IGTV is helemaal gemaakt op mobiel gebruik. De video’s zijn verticaal – zoals je normaal een mobiele video opneemt – en zijn makkelijk te uploaden op je eigen TV kanaal. Het voordeel is dat je niet een professionele videomaker hoeft te zijn. IGTV is juist vooral bedoeld om de ‘amateurinhoudsmakers’ een podium te geven. 

Het bekijken van video’s op IGTV

Zodra je de IGTV opent worden direct video’s afgespeeld. Eigenlijk net als bij een echte TV. Als je IGTV gekoppeld is aan je huidige account, dan volg je automatisch de mensen die je al volgde op Instagram. Instagram laat je direct de video’s zien van de accounts die jij het leukst vind en al volgt op Instagram, maar er zijn ook manieren om nieuwe mensen te ontdekken. 

Als je met je vinger omhoog veegt over je scherm komt een menu tevoorschijn. Hier zie je de tabbladen: Voor jou, Volgend, Populair en Doorgaan met kijken. 

In het kort:

Voor jou: Hierin staan de video’s die Instagram voor je selecteert op basis van degene die jij het liefst volgt en je interesses. 

Volgend: Hier vind je een overzicht van video’s van mensen die je volgt. 

Populair: Hier vind je een lijst van populaire video’s. Deze kunnen dus ook zijn van mensen die je niet volgt en is een manier om nieuwe mensen te ontdekken. 

Doorgaan met kijken: Dit is een hele handige functie voor als je geen tijd had om een video helemaal af te kijken. Instagram slaat deze video’s automatisch op onder het kopje doorgaan met kijken en gaat dan verder waar je gebleven was. 

Daarbij is er ook een zoekfunctie, zodat je ook naar specifieke kanalen kunt zoeken. 

Iedereen is standaard alleen een kijker. Wil je zelf een IGTV kanaal aanmaken, volg dan onderstaande stappen. 

Maak je eigen kanaal!

Je kunt heel makkelijk je eigen IGTV kanaal aanmaken. IGTV is te gebruiken voor mensen mét en zonder instagram account. Dit gaat als volgt:

1. Ga naar je App Store of Google Play Store en download hier de IGTV app. 

2. Zorg ervoor dat je instagram app helemaal up to date is. Nu zie je bovenin dat de IGTV knop is toegevoegd. Als je geen instagram account hebt kun je de IGTV app dus ook los gebruiken. 

  

 

 

 

3. Creëer nu je eigen kanaal door op het tandwiel aan de rechterkant te klikken. Klik op Kanaal maken en volg de rest van de stappen.  

             

 

 

Aan de slag! Waar moet je op letten bij het maken van een Instagram TV video

Nu je een eigen IGTV kanaal hebt, kun je je eerste video toevoegen. Let hierbij op de volgende punten:

  • Zorg dat je de video verticaal opneemt. Op IGTV worden de video’s alleen verticaal laten zien. Je kunt de video niet met de IGTV app zelf opnemen. 
  • De video moet minimaal 15 seconde duren en kan maximaal 15 minuten duren. Accounts met veel volgers kunnen video’s tot 60 minuten uploaden. 
  • Je kunt geen foto’s uploaden op IGTV. 
  • De video’s verdwijnen niet na 24 uur, ze blijven staan! Je kunt ze wel verwijderen. 
  • Bij iedere video kun je een titel en omschrijving toevoegen. In de omschrijving zou je ook hashtags kunnen toevoegen, zodat mensen je beter kunnen vinden. 
  • Na het uploaden van de video kun je deze niet meer bewerken! Zorg dus dat je video goed is. 
  • Gebruik IGTV voor langere video’s waarin je echt een verhaal en boodschap overbrengt. De Stories kun je natuurlijk nog steeds blijven gebruiken voor de kortere en snelle berichten. 
  • Voorlopig kun je nog geen advertenties plaatsen op IGTV, al wordt dat wel verwacht in de toekomst. 

Voeg je eerste video toe!

Om je eerste video te plaatsen volg je de volgende stappen:

1. Open IGTV.
2. Klik op je eigen avatar (rechts in beeld) om je kanaal te openen.
3. Klik op het plus teken om een nieuwe video toe te voegen.
4. Nu kom je in een overzicht van je eigen video’s. Selecteer hier de video die je wilt uploaden op je kanaal.
5. Voeg een titel en beschrijving toe en plaats je video. 

 pastedGraphic.png

Zodra je je eerste video op je IGTV kanaal hebt geüpload, wordt deze ook zichtbaar op je account naast je opgeslagen Stories.